Solens strålar ger värme och hjälper kroppen att producera livsviktiga vitaminer. Men att strålarna också kan leda till bestående hudskador och dödliga sjukdomar känner de flesta till. Här har vi samlat 5 viktiga fakta om sol och solskydd.
1. Vilken solskyddsfaktor ska man använda
I Sverige ger en faktor omkring 15 ett bra skydd men ju högre solskyddsfaktor desto bättre även om du inte tillhör de med mest solkänslig hud.
2. Vad menas med UV-index?
UV-index är ett internationellt mått för hur stark den ultravioletta strålningen i solljuset är. UV-index i Sverige på sommaren varierar från cirka 4 till 7. Det innebär att ljushyade personer bör skydda sig mot solen efter cirka en halvtimme. På Kanarieöarna kan UV-index vara cirka 12 och runt ekvatorn 15. Då räcker det med 10 minuter i solen.
3. Vilken strålning är farligast, UVA eller UVB?
UVB ger cirka 85 procent av brännskadeverkan i solljuset på sommaren. UVB medverkar till att bilda vissa typer av hudtumörer. UVA tränger djupare in i huden, skadar hudens elasticitet och misstänks numera ha betydelse för den farligaste formen av hudcancer som kallas melanom.
4. Är det sant att de flesta solkrämer förlorar sin skyddande förmåga efter en timme?
Skyddet mot UV-ljus försvagas under dagen. Det viktigaste är dock att vi smörjer för lite. Uppskattningsvis behöver man smörja in ca 35 gram solskyddsmedel för att skydda hela kroppen på en vuxen person med normalstor kroppsbyggnad. Kom också ihåg att solkräm aldrig skyddar helt mot solens strålar. Det bästa sättet att skydda sig är att vistas i skuggan eller ha heltäckande kläder.
5. Finns det ett bäst-före-datum på solkrämer?
Solkrämer åldras och förändras bland annat beroende på hur de förvaras. Kolla allltid bäst före-datumet! En bra regel är att köpa en ny flaska till varje säsong.
Källa: Aftonbladet och Metro