FAQ - Vanliga frågor & svar

om Smartsun och våra produkter

Smartsun skapades av ett antal personer som var trötta på att bli brända av solen. Trots att vi använder solskydd var det alltid svårt att säga när vi behövde söka skugga eller återapplicera mer solskydd. När vi badade och sedan tog en promenad var det omöjligt att veta hur mycket sol vi hade fått och hur mycket solskydd som fortfarande var kvar. Med allt detta i åtanke beslutade vi att skapa ett pålitligt verktyg som kan hjälpa oss att njuta av solen och undvika att bränna sig, vilket är Smartsun.

Smartsun är en UV-dosimeter som mäter den totala exponeringen av UVA-och UVB-strålning under en dag. Exponeringen mäts genom en färgförändring som indikerar när en person skall applicera ytterligare solskydd eller undvika solen helt på grund av risk för solbränna. Produkterna byter färg genom en kemisk reaktion vilken regleras av UV-strålningen. Desto mer intensiv UV-strålning desto snabbare kommer den kemiska reaktionen kommer att gå och produkten att ändra färg.

Smartsun produkterna är speciellt utformad för hudtyp 1 och 2. Mer information om specifika hudtyper finns under ”UV-strålning” på Smartsuns hemsida. Vi rekommenderar att du kontaktar din lokala hudläkare för mer detaljerad information om olika hudtyper.

Hudtyp 1 och 2 är de hudtyper som är mest känsliga för sol och som lätt bränner sig i solen. Barn anses ofta vara hudtyp 1 på grund av deras känsliga hud. Vuxna med ljus hud tillhör oftast hudtyp 2. Hudtyp 1 och 2 är de vanligaste hudtyper i USA, norra Europa och Norden.

Smartsun arbetar för närvarande med band för hudtyp 3 och 4, som kommer att finnas tillgänglig inom en snar framtid.

Nej, varje produkt skall bara användas 1 dag. Efter 1 dag skall produkten slängas/återvinnas, oberoende om det bytt färg eller inte. Nästa dag skall en ny produkt användas.

Nej, produkterna mäter den totala strålningen du blir utsatt för och när produkterna byter färg kommer färgförändringen inte vara reversibel. Solskyddet gör att UV strålningen inte kommer ner till bandet varför färgförändringen går långsammare. När man smörjer in sig med mer solskydd kommer färgförändringen att pausa och sedan fortsätta då solskyddet inte längre skyddar.

Ja, om du smörjer in kroppen skall också produkten smörjas in. Om du inte smörjer in dig på kroppen skall inte heller produkten smörjas in.

Ja, du kan använda alla olika slags solskyddsfaktorer.

Ja, de är vattentåliga och tål både klor- och saltvatten.

Ja, desto starkare sol desto snabbare kommer färgförändringen att ske av produkten.

Det stämmer, om t.ex. din kropp är i solen och kroppsdelen med produkten i skuggan kommer det att ske ett försent omslag av produkten. Vad som är viktigt att komma ihåg är att produkten är en indikator vilken hjälper dig att övervaka din UV strålning. Produkten är ett komplement till kläder, solskyddsfaktor, etc.

Absolut, somrarna i Sverige är kanske inte de bästa men över 1 miljon svenskar åker till Thailand och Gran Canaria varje år, både sommar och vinter. Tyvärr bränner sig många där vilket visar sig i att Sverige har några utav de högsta hudcancer talen i världen. Mellan 2012 och 2013 ökade antalet fall av malignt melanom med ca 17%. Denna beräknas fortsätta och vi måste använda nya medel för att göra människor medvetna om UV strålningen.

Ja, vi har klinisk, teknisk och toxikologisk testning vilket visar att produkterna fungerar utmärkt. Ett exempel på detta är 15 Nordiska familjer som testade armbanden i Egypten. Utav de som testade det brände sig 0% av användarna.

De tidigare armband, som fortfarande finns idag, är så kallade UV Index armband. Dessa armband säger enbart till om det är hög eller låg UV strålning. Dessa är farliga då det även med en liten mängd UV strålning kan orsaka brännskador. Dessa armband är inte heller anpassade efter hydtyper.

Smartsun mäter den totala strålningen och säger till när du behöver smörja in mer men också precis innan du börjar bränna dig. Smartsun är anpassat för de personer med känslig och mycket känslig hud vilket innefattar bl.a. barn.